The Rebellion School

1967 åpnet Forsøksgymnaset i Oslo, som kanskje er det nærmeste Norge er kommet Harry Potters trolldomsskole. Men Forsøksgymnaset fantes i virkeligheten, og møtte det virkelige livets problemer og muligheter når ungdommer skaper en skole som de selv vil ha den. Filmskaperen Elsa Kvamme var selv elev ved denne skolen og har egentlig aldri sluttet der. “Opprørsskolen” er en personlig dokumentar om en selvstyrt skole hvor allmannamøtet var høyeste myndighet og elever og lærere hadde et felles ønske om å gå inn i sin tid. For mange betydde det også å møte seg selv i døra.

Forsøksgymnaset begynte med at tre tenåringer som falt utenfor den vanlige skolen tok initiativ til å skape en skole hvor kjedsomhet og strafferegimer var avskaffet; en skole de selv kunne være en aktiv del av og hvor alle elever var velkomne. Og ikke minst: En skole hvor elever og lærere ikke sto på hver sin side. De fikk med seg mange entusiastiske lærere, som kjempet for å gjøre fagene relevante, samtidig som de ble viktigere og mer elsket enn på de fleste andre skoler.

Forsøksgymnaset fikk stor internasjonal oppmerksomhet, og inspirerte til etablering av lignende skoler både i Sverige, Danmark og senere i Frankrike. Noen av disse eksisterer fortsatt. I Norge møtte skolen stor motstand, ikke minst fra forkjempere for den autoritære, karakterstyrte skolen. Likevel overlevde Forsøksgymnaset i 37 år. Ideen bak skolen ble utviklet videre, på tross av stadige forflytninger og skiftende generasjoners behov for opprør og læring. Men elevene betalte en høy pris: For å få Examen Artium måtte de gå opp til eksamen som privatister i alle fag. Det ble aldri der Forsøksgymnaset scoret høyest, men når det gjelder livet etter skolen kan resultatene se annerledes ut. Mange fant yrker de trives med og sin egen vei til å delta i samfunnet, I “Opprørsskolen” møter vi flere av disse, som May Irene Aasen, som var trommeslager i Jokke & Valentinerne og Øystein Greni som startet Big Bang som valgfag.

 

Details

Release Date: 2018-09-27
Type: Documentary
Length: 59 min

Crew

Director: Elsa Kvamme
Screenplay: Elsa Kvamme
DoP: Tore Vollan
Editor: Erland Edenholm
Composer: Fredrik Lidin
Producer: Gaia Film, Therese Naustdal
Co-producer: NRK