INGEN HVERDAG MER
"Ingen hverdag mer" er historien om Ruth Maier og Gunvor Hofmo, som var forelsket i livet, verden og hverandre og ikke passet inn i Hitlers rasestat.
"Ingen hverdag mer" er en historie uten de tradisjonelle krigsheltene, men to unge kvinner som var forelsket i livet, verden og hverandre, og, som Gunvor Hofmo sa i ettertid: «Ikke visste at sånn ondskap fantes». Idag fremstår den jødiske flyktningen Ruth Maier og dikteren Gunvor Hofmo som moderne mennesker, som kjempet for å ta vare på og beskytte kjernen i det å være menneske, men til en høy pris. I denne dokumentaren går vi i deres fotspor, samtidig som vi retter søkelyset på ideene bak Hitlers rasestat, og noen av ytringene og handlingene som medvirket til at Ruth Maier ble arrestert og deportert. Gunvor Hofmo skrev siden: "Og om vi i glemsel går, det er asken deres vi trår." Hennes skjebne ble nettopp ikke å glemme, men å prøve å omsette smerten til poesi, og å ta vare på Ruth Maiers dagbøker for ettertiden.
Krigen er slutt, og dikteren Gunvor Hofmo venter på at hjertevenninnen Ruth Maier skal vende tilbake. Ruth Maier kom til Norge som flyktning fra Wien i 1939, og skrev dagbok fra hun var 13 år, en dagbok som nå er gitt ut på 12 språk og står på Unescos verdensarvliste. I dagboken skildrer Ruth den gradvise overgangen fra å være en vanlig ungjente til å til å bli stemplet «jøde,» og miste alt hun tok som en selvfølge. Også som flyktning i Norge møter hun rasisme og utestenging og nazister som dyrker forestillingen om at det i Norge, et land med 2000 jøder, finnes et «jødeproblem». Da Norge blir okkupert og Vidkun Quisling begår statskupp, synes alle veier lukket for Ruth, som mangler arbeidstillatelse, penger og «forbindelser». Men så møter hun Gunvor Hofmo på en frivillig arbeidsleir. Sterke følelser utvikler seg mellom de to: Gunvor vil være Ruths ridder og beskytter, Ruth vil at Gunvor skal bli en stor dikter. Møtet med Ruth blir et grunntema i Gunvor Hofmos diktning, men er også medvirkende til at hun tilbringer mye av livet på Gaustad sinnssykehus. Hun prøver forgjeves å få Ruths dagbøker utgitt, og takket være Gunvor overlever de, på tross av alt, og blir funnet etter hennes død.
I denne dokumentaren reiser vi i Ruth Maier og Gunvor Hofmos fotspor, i en form som blander fortid og nåtid, arkivmateriale og rekonstruksjoner. Den tar oss fra Wien til Oslo, til Biristrand, Gudbrandsdalen og Trondheim, og siden: Vippetangen, stedet som aldri slapp taket på Gunvor Hofmo etter at Ruth Maier ble deportert derfra til Auschwitz 26.november 1942. Vi møter også Ruth og Gunvors venninne Karen Voldsgaard Jensen, og Nunna Moum, som var tilstede da Ruth ble arrestert, foruten biograf og dikter Jan Erik Vold, og skuespillerne Julia Schacht og Ingvild Holthe Bygdnes.
detaljer
Releasedato: 2021-10-21
Type: Dokumentar
Lengde: 61 min
Crew
Regissør: Elsa Kvamme
Manus: Elsa Kvamme
Basert på tittel/forfatter: Ruth Maiers dagbok, red. Jan Erik Vold
Foto: Kjell Vassdal, Nils Petter Lotherington
Klipp: Marius Smit
Musikk: Henning Sommerro
Lyddesign/mix: Bernt O. Syversen
Online: ShortCut
Fotograf Wien: Alexander Hinteregger
Fotograf enkeltopptak: Rolf Larsen, Viggo Knudsen
Plakat/grafisk design: Erik Ferrier
Sminke/hår: Veslemøy Fosse Ree
Produksjonsassistent/logger: Helene Linnéa Kvale
Oversettelse: Nicolai Herzog
Co-produsent forprosjekt: Gudny Hummelvoll
Produsent: Alert Film
Medvirkende: Julia Schacht, Ingvild Holthe Bygdnes, Nina Woxholt, Yngvild Støen Grotmol, Karen Høie, Pål Espen Kilstad
Jan Erik Vold, Tor Guttormsen, Judith Suschitzky, Karen Voldsgaard Jensen, Nunna Moum med flere