Einars forsvinningsnummer

Da Einar Lunga fikk diagnosen prostatakreft med spredning, oppdaget han at det var en psykisk utfordring, like mye som en fysisk.  Han var gjennom de vanlige fasene av utmattelse og følelsen av å være ubrukelig, inntil legen ga ham en siste advarsel: Fortsatte han slik, hadde han ingen fremtid. Han måtte orientere seg i verden på nytt, og oppdaget en ny lidenskap: Å gå. Gjennom gåingen kunne han komme på innsiden av seg selv, og bearbeide alle forandringene som skjer. Samtidig opplever han det som å slippe ut av et normalitetsfengsel, et mannefengsel, et prestasjonsfengsel. Og da han tok skrittet til å legge ut på lengre pilgrimsturer viste det seg han ikke er den eneste i Europa idag som har dette behovet.

Dette er en dokumentar om forholdet mellom fysikk og psyke i form av en “roadmovie” hvor vi følger Einar Lunga fra hans hverdag som psykolog i Nordfjord, med “spesielt vanskelig ungdom” som spesialitet, til å gå pilgrimstur til den spanske byen Caceres. Hvordan det er å leve med en aggressiv sykdom som reisekamerat, hvilke motkrefter dette setter igang, og hvordan omgivelsene reagerer på stadige endringer i personligheten. Vi følger ham på legekontoret, i samtaler med sønnen, og på arbeidsplassen, hvor han får fortsette å arbeide utifra sitt eget tempo. Men hva skjer når han tar spranget ut i det ukjente, på pilgrimstur i Spania?  Hvorfor har pilgrimsferden så god virkning på ham,  hvem møter vi, som er i lignende situasjon som ham, og hvilke tanker har de om fenomenet “kreft”?  Og hvordan blir det å vende tilbake, hva viser kreftprøvene da, og er det noe her som fortsatt er ugjort?

I denne dokumentaren ønsker vi å utforske hvordan psykiske prosesser påvirker fysikken og vice versa når man står i så direkte dialog med sine egne livskrefter som Einar Lunga gjør.  Bruke hans historie og drama som ramme for å beskrive noe som kan virke ubeskrivelig: De store kraftreservene som finnes i et menneske når eksistensen blir truet. Hvordan disse kan ernæres og fornyes på tross av alle odds, og ikke minst betydningen av å opprettholde humøret og egne refleksjoner i forhold til det som skjer rundt en.  Et tema vi også utforsket i “Trikken til Auschwitz”, men da i en kontekst hvor  det var en tydelig ytre fiende som ville andre mennesker til livs. Hva skjer når slike krefter befinner seg i ens egen kropp?

Prosjektet skal bli en 52 - 60 minutters dokumentar, som kan plasseres som et “roadmovie” og et  portrett av en utradisjonell personlighet som også har allegorier til “helse og livsstil” såvel som den dramatiske dialogen mellom menneske og natur.  Dette blir en meget visuell dokumentar, hvor bilde og musikk spiller en stor rolle. Med oss har vi “skrekkfilm”—fotografen Sjur Aarthun, som har god erfarng I forhold til å fange  denne dramatiske dialogen, og komponisten Henning Sommerro.

 

DETALJER

Releasedato: 2015-09-17
Type: Dokumentar
Lengde: 60 min

CREW

Regissør: Elsa Kvamme
Manus: Elsa Kvamme
Foto: Sjur Aarthun, Nils-Petter Lotherington
Klipp: Erik Thorvald Aster, Karen Gravås
Musikk: Henning Sommerro
Produsent: Alert Film, Njål Lambrechts/Blinkfilm